Mihin huomio seuraavalla vaalikaudelle?

Yle on koonnut kiinnostavaa tilastotietoa Suomen kunnista. Poimin tuosta aineistosta ne asiat, jotka näyttävät kaipaavan Hämeenlinnassa enemmän huomiota, ja joihin voi ilmeisesti myös vaikuttaa sillä ketä äänestää.

Hämeenlinnan elinvoima: muutoin parempi kuin kuntien mediaani paitsi, että yrityksiä on vähemmän.

Talous: Lainaa mediaania enemmän kuntalaista kohden samoin velkaantuneisuusaste isompi.

Terveys: Mielenterveysongelmia on enemmän ja enemmän myös toimeentulotuen varassa eläviä työikäisä.

Ilmapiiri: Äänestysaktiivisuus on matala, yhdistyksiä vähemmän, väkivaltarikoksia enemmän, 8-9 -luokkalaiset liikkuvat vähemmän ja pisteenä iin päälle vakavasti alkoholisoituneita on enemmän.

Uskon, että näiden tilastofaktojen perusteella äänestäjä voi painostaa omaa ehdokastaan tai valita suoraan ehdokkaan, joka on valmis tarttumaan noihin haasteisiin tai kuten toisella kotimaisella sanottaisiin wicked problems.

Hyvä havainto myös on, että kannattaa katsoa kenelle oma ääni lopulta menee. Suhteellisen ääntenlaskennan mukaan eniten puolueessa (vaaliliitto tms.) ääniä saanut saa kaikki äänet ja seuraavaksi eniten ääniä saanut puolet, kolmas kolmanneksen jne. Eli oma ääni menee aina ääniharavalle. Tämän vuoksi oman ehdokkaan lisäksi kannattaa tutkiskella mahdollisten ääniharavien toimintaa ja arvoja.

lähde: http://yle.fi/uutiset/3-9490180#Hämeenlinna

 

 

 

3 kommenttia artikkeliin “Mihin huomio seuraavalla vaalikaudelle?”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Pienipalkkaisuus, mielenterveysongelmat ja alkoholismi johtavat toimeentulotukiasiakkaiden kasvuun. Hämeenlinnassa saa 2016 taloutta toimeentulotukea. Kuinka moni asumistukea. Työpaikkakehitys on ollut viime vuodet matalapalkka-aloja. suosiva. Kaupan töissä on vaikea saada kokoaikaista työtä. Niissä on töiden luonne kovasti muuttunut, valtaosa on ns hyllyttäjiä. Tosin eräiden tutkimuksten mukaan Känta-Häme on varsin vetovoimainen yritysten mielestä. Kilpailu teollisista ja suuremmista it-alan yrityksistä on verinen eri seutukuntien välillä. Jotain täältä puuttuu ja se ei ole pelkästään junayhteydet.

  • Ville-Matti Vilkka sanoo:

   Jep, miten usko, että näihin voisi vaikuttaa äänestämällä? Vai voiko, uskon nimittäin itse, että äänestysaktiivisuuden trendi on Hämeenlinnassa laskeva. Se taitaa kertoa, myös, että antaa mennä kuten menee; ei kiinnosta miten menee.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Kuuntelin eilen toisella korvalla Radio Hämettä, sain käsityksen, että kaupungin omistamat yhtiöt tuottivat viime vuonna tappiota 1,9 milj. 4 yhtiötä meni omillaan tai tuotti voittoa tai meni omillaan 0,4 milj. Nettotappiot siis 1,5 milj. Suurimmat tappiot tuotti Ruokapalvelut ja Halliyhtiöt jos oikein kuulin. Ehkä on syytä tarkastella tulevalla kaudella myös osaamisen ja johtamisen tasoa näissä yhtiöissä. Ehkä paikallislehdetkin jotain asiasta kirjoittavat, vaikka kiusallistahan se on näin vaalien alla, kun on todisteltu kuinka hyvin menee.

css.php