Vaalikoneen kertomaa

Vaalikoneiden idea näyttää olevan, että häntä heiluttaa koiraa. Koneiden antamat tulokset rakentaa käsityksen siitä, mitä puoluetta ja ketä pitäisi äänestää.

Tein nyt käynnissä olevien vaalikoneiden kanssa lämmittelykierroksen. Iltalehden koneen mukaan puolueeni pitäisi olla kokoomus. Uusi Suomi heittää minulle vasemmistoliiton Antti Kemppaisen ja Irma Taavelan. Ylen kone, johon muuten myös US:n kone perustuu ehdottaa samaista Anttia ja sen lisäksi Keskustan Sara Syyrakkia. Puolueiden ehdokkaana myös Vihreiden Merja Saarinen pääsi kolmen parhaan matchin joukkoon.

Vau! Olen siis kokoomuslainen, jonka ehdotetaan äänestävän vasemmistoa. Tuota en itse tiennytkään. Huomaan hännän heiluttavan minua aika rajusti.

Ikävä asia kuitenkin on, että nopeiden nettihakujen kautta en löytänyt vaalikoneen antamaa infoa enempää niiden ehdottamista henkilöistä.

Kuntavaaleissa hassuinta taitaa olla, että jos haluaa äänestää, pitää itse olla aktiivinen suhteessa kandidaatteihin. Tavallisessa elämässä asia tuntuu olevan päin vastoin. Siis jos joku haluaa myydä jotain, niin hän on aktiivinen. Odotan kiinnostuneena, josko kohtaisin vaalikoneen ehdottamia tyyppejä ilman sen suurempaa omaa aktiivisuuttani.

Ihan vinkkinä vaan: vaaleissa painaa vaali vaalilta enemmän nettinäkyvyys. Jos ehdokkaat eivät tule esiin netin kautta heitä ei oikein olekaan.

Yritän välttää näiden vaalien yhteydessä pinnan alla olevaa nuorisoäännähdystä: ”Mitä välii”.

11 kommenttia artikkeliin “Vaalikoneen kertomaa”
 1. Eilen toi posti kirjeen jossa ilmoitettiin että äänioikeuteni on vielä voimassa…..

  Ongelmana on vaan se etten ole kuullut vieläkään yhtään oman kuntani ehdokkaiden vaalivalheita tai mitään muitakaan lupailuita valoisammasta ja helpommasta huomisesta, uusistä työpaikoista ja kunnan talouden parantumisesta.
  Paha on sen puuttuvan tiedon pohjalta alkaa arpomaan ketähän äänestäisi?

  Ja vaaleihin on aikaa enää reilut 4 viikkoa. Eikä edes ole kunnollisia fotoshopattuja vaali-ilmoituskuviakaan ilmetynyt teiden varsille ja totien reunoille…

  Mitähän ne nyt oikein ujostelevat?

 2. ”teiden varsille ja( totien) reunoille” piti siis olla TORIEN

  • Ville-Matti Vilkka sanoo:

   Suomen kuvalehden vaalikoneen mukaan (siis ylen kone ja pari extra kyssäriä) Merja Saarinen vihr. ja Veli-Matti Risku sd. olisivat minua ravistavia ehdokkaita.

   Valitettavasi kumpikaan ei entuudestaan soita mitään kelloa.

  • Ville-Matti Vilkka sanoo:

   kuningajätkälle: totien reunoilla mainoksen voisivat ollakin mainio idea.

 3. Antti Sulonen sanoo:

  Kuinka tuota aloitustasi pitäisi tulkita ja kuinka itse sen tulkitsit.
  Mainitset testin mukaasi olevasi kokoomuslainen, mutta henkilöt, jotka testi näyttää on aivan eri puolueista. Lieneeköhän käynyt niin, että kyseiset henkilöt ovat liittyneet väärään puolueeseen syystä, tai toisesta.

  • Ville-Matti Vilkka sanoo:

   Siis Iltalehden vaalikone tulkitsee minut kokoomusta kannattavaksi ja muut koneet ehdottavat noita vasemmiston ehdokkaita äänestettäväksi.
   Itse en ole sitoutunut mihinkään puolueeseen. Tavallisesti olen äänestänyt puolueesta riippumatta hyvää tyyppiä, jonka olen tuntenut ja jonka kautta olen voinut vaikuttaa, kun hän on ollut vallankahvassa, minusta tärkeisiin asioihin.
   Mutta jatkan näiden vaalikoneiden kanssa puuhastelua. Tuloksen näyttävät vähän muuttuvan sitä mukaan, kun ehdokkaat niihin vastailevat.

   ps. ylen selfie-videot on hauskaa katsottavaa. Vinkki niille, jotka eivät ole vielä sitä tehneet; kannattaa harjoitella etukäteen, ellei itse satu olemaa kokenut tubettaja.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tein muutaman vaalikoneen, jotta minun puoluekantani selkenisi. Olen kristillidemokraatti, mutta eihän se ole puolue niinkuin ei vihreätkään. KD on uskonnollinen yhdistys ja vihreät en oikein tiedä mitä, mutta kovasti yrittävät lopettaa teollisuuden Suomesta.
  Minun vaalikoneeeni kunnaliisvaaleissa on, käyn Lammin torilla kysymässä muutaman kysymyksen kunkin puolueen edustajilta ja nautin tarjoilut. Ellen saa kelvollisia vastauksia en äänestä ketään. Kunnan suurta linjaa=taloutta sitähän ei muuta mikään.

 5. Vaalikoneita pitää käyttää suurella viisaudella. Jos niiden tuloksia on vaikea tulkita, on niiden kysymyksiin aivan yhtä vaikeaa vastata.

  Ehdokkaat ovat tyrkyllä livenä ja netissä. Kannattaa kysyä ja haastaa. Kyllä me ehdokkaat lähdemme liikkeelle ja keskusteluun herkästi ja helposti.

  Minä olen huomenna lauantaina Hämeenlinnan torilla klo 11-12:30. Pitempäänkin, jos keskusteluseuraa riittää. Paikalla myös monia muita ehdokkaita.

  Leppoisaa viikonloppua!

  Susanna (196)

  • Ville-Matti Vilkka sanoo:

   Toivottavasti ylenpalttista viisautta on enemmän ehdokkailla ja vaalikoneinsinööreillä. Moniarvoinen yhteiskunta ei voi odottaa kaikilta samaa suoritustasoa.

   Mutta mukava kuulla, että olet aktiivisesti esillä. Toivottavasti myös Youtubessa. Rosoinenkin video kertoo enemmän kuin vaalikone (erityisesti sen, kuinka hyvin/vakavasti on valmistautunut ottamaan valtuutetun tehtävät. Vinkki: tubessa ei tarvi näyttää pelkästään itseään – tekstit, ääni, kaaviot jne. on ihan käypää materiaalia).

   Kuten edellä olen todennut viimeistään seuraavat kuntavaalit käydään netissä. Jotenkin uskon, että netin kautta vaikuttaminen on myös ainut keino nostaa äänestys aktiivisuutta.

 6. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  Nyt auki oleva Hesarin vaalikone ehdottaa Vihreitä ja peräti kolmea sellaista ehdokasta sopivampana. Kiinnostavaa Hesarin koneessa oli, että se löi minuun vasemmisto-liberaalin leiman. Saakohan sen pestyä pois.

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Eihän puhdasta tarvitse pestä.

   Ihan toinen poliittinen suuntaus olisi syväpuhdistuksen tarpeessa.

css.php