Kuka pelkää Sotea?

Kuuntelin Yle Areenasta Leikola&Lähde ohjelmaa 13.1, jolloin heidän vieraanaan oli kuntarahoituksen Pekka Averio. Hänen mukaansa joitakin kuntia voi kohdata talouden räjähtäminen käsiin, kun 60% verotuloista jää pois, mutta velat eivät. Sote alue ei myöskään tarvitse kaikkia sote-alan kiinteistöjä, joten ne myös voi rasittaa taloutta. Sotelle sopivat kiinteistöt vuokrataan 3 v. plus lisävuodet optio sopimuksella.

Osaisiko joku lohduttaa Hämeenlinnalaista veronmaksajaa, että täällä ei tule käymään niin?

11 kommenttia artikkeliin “Kuka pelkää Sotea?”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Moi Ville-Matti,

  Kun tuloista lähtee 50-60%, henkilöstöstä 40% ja vain alle 20% kiinteistöistä voidaan edes teoriassa saada vuokratuloa sotealueelta, niin ei paljoa lohduta. Velkoja ei tosiaan lähde latin latia. Vuokranantajan velvollisuudet ovat kovat – sotealue varmaankin edellyttää, että sen vuokraamat kiinteistöt ovat turvalliset ja terveelliset, joten kaupungin muu palveluinfra tulee jäämään entistä enemmän hunningolle.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Minua ei niinkään kiinnosta mitä tapahtuu tyhjilleen raåautuvalle rakennuskannalle. Kai niitä yritetään myydä vuositolkulla kun parempi olisi heti laittaa purkuun.
  Hämeenlinna haki ja pääsi (JIPII) kokeiluun soten soveltamisesta. Kyselin marraskuussa lammin terveysasemalta mitenhän homma etenee. Sanottiin, että kaikille tulee kirje vuoden loppuun mennessä. No ei ole näkynyt. Kokeilun pitäisi alkaa täällä Lammilla 1,2, Muutama viikko sitten lehdet kertoivat, että haetaan yksityisiä toimijoita mukaan kokeiluun. Ne taas puolestaan kertoivat tyytymättömyytensä kunnan maksamiin hintoihin. Eräs yksityinen on iloittanut tulleensa hyväksytyksi.
  Itse olen ollut tyytyväinen julkisiin palveluihin, mutta kuka takaa, että pääsen hammashoitoon kun haluan tai silmälääkärille näön tarkastukseen, mitä muut sairauteni edellyttävät. Ilmoitanko, että haluan julkiseen terveydenhoitoon ja kuukauden päästä ilmoitan, että eikun menen Mehiläiseen saadakseni nuo palvelut ja kun olen ne saanut, ilmoitan Mehiläiselle, että ei kun siirryn takaisin julkiselle. uutisten mukaan asiakas voi kuukauden pääsät vaihtaa toimijaa. Lisäksi olen käynyt samalla hammaslääkärillä 20 vuotta ja silmälääkärillä 10 vuotta. Pitääkö minun luopua heistä. Paljon on sellaista mikä askarruttaa. taitaa tulla aika soppa.

 3. saara finni sanoo:

  Eikö se ollut yksi vuosi, mikä on pakko asioida saman puljun kanssa vaikka kuinka kenkuttaisi. Varmaan yksityisiä palveluita saa käyttää nykyiseen malliin omalla kustanuksellaan kuten nykyäänkin, sillä kelakorvaus esin, lääkärin vastaanotosta on minimaalinen.

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Lehtitiedon mukaan näissä Hml kokeilualueissa voi toimijaa vaihtaa kuukausittain, mitä kyllä ihmettelin. Siksi luvattu infokirje olisi tarpeellinen. Hämeenlinalla oli kiire päästä kokeiluun mukaan. Piti alkaa 1.1. Siilinjärvellä kuulemma on jo menossa. No ollaan hämäläisiä, ehkä joskus.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Nyt on menossa kokeilukausi, kaksi vuotta jolloin määrätyillä alueilla valinnanvapautta kokeillaan.
   Kokeilut voivat poiketa alueittain vaikkapa vaihtovälin suhteen.
   Nyt kerätään kokemuksia ja sitten vuoden 2019 alusta toimita olisi joka paikassa samoilla säännöillä.

  • Erkki Strömberg sanoo:

   Infokirje luvattiin viime joulukuun aikana Lammi-Tuulos terpparin asiakkaille.
   Sitten kokeilun alku siirrettiin vuoden vaihteesta tammi-helmikuun vaihtoon.
   Viime viikolla Lammin johtavahoitataja vai mikä ”hoitsupomo” nimike lieneekään lupasi kirjeen lähtevän ”näinä päivinä”.
   Hämäläisittäin?

 4. Antti Sulonen sanoo:

  Nyt on kaupungin hallinnon helppo syyttää Sotea tuosta talouden räjähtämisestä.
  Ei muuta kuin lisää unikuvia ja suurisuuntaisia rakennus- ym investointeja torin päälle ja alle niin kyllä se siitä. Muutaman urheiluhallinkin vois vielä panna vireille ihan vain ihmisten terveelliseen liikuntaan vedoten.
  Itse olen oppinut kävelemään alle vuoden ikäisenä enkä terveelliseen liikuntaan ole milloinkaan tarvinnut hallia, tai höylättyä ja valaistua latua, tai jääkenttää.

 5. kuningasjätkä sanoo:

  Minä en sotea pelkää, vaan ainoastaan sitä mikä sopasta syntyy…

  Kohta kaikkialla maakunnissa on jo välistäsyöjät, sun muut viskaalit valittu, ei niinkään ammattitaidollisin kuin poliittisin perustein..
  Kunhan on vuosi eletty, niin näemme kuka kuinkakin paljon sai tulosbonuksia ja muita optioita toimistaan, mutta näemmepä senkin oliko mitään oikeasti saatu aikaan.
  Paraniko kansanterveys, vai jaeltiink edelleenkin vain buranareseptejä?

  P.S Buranaa saa apteekista edelleenkin milloin vaan ja kuka vaan, ilman reseptiäkin, enintään 2 pakettia per ostokerta, sama juttu parasetamoolin kanssa.. ! sen takia ei kannata räkätautisena lähteä jonottamaan lääkärille…!

  Mutta toisaalta kyllä… hieman pelottaa kuitenkin, kun viimeajat ovat osoittaneet sen, että mihin politikot ryhtyvät, niin persiilleen menee kaikki!

  Että Sikäli….

 6. Lauri Kivimäki sanoo:

  Eilenhän oli radio Hämeessä kyselytunti sotesta. Aika käytettiin todella tehokkaasti. Kolmeen kysymykseen kerittiin vastaamaan. Muu aika soitettiin viihdemusiikkia. eli 2/3 ajasta.

  • No nykyajan radion tärkein tehtävähän onkin tehdä naseva juttu päivänpolttavasta aiheesta, jonka nojalla voidaan sitten myydä mainoksia ja musiikkia. Itse varsinaisella asialla ei ole oikeasti kuin täyterooli!

  • No nykyajan radion tärkein tehtävähän onkin tehdä naseva juttu päivänpolttavasta aiheesta, jonka nojalla voidaan sitten myydä mainoksia ja musiikkia. Itse varsinaisella asialla ei ole oikeasti kuin täyterooli! lisäksi musiikin sekaan voidaan taajuusmuuntimen avulla syöttää rauhoittavaa suggestiotekstiä, joka voisi olla esim:
   ”Ei mitään hätää, kaikki asiat ovat hyvin, mutta jos sinua ahdistaa, kuuntele seuraava mainos ja osta onnellisuutta, ja voit jälleen paljon paremmin”

css.php