Hämeenlinnan visio?

Auttakaapa kuntalaista ymmärtämään kaupungin strategia ja visio. Itse olen opettanut strategista ajattelua jonkin verran ja painottanut sitä, että strategia kuvaa tapaa, jolla visio savutetaan. Hämeenlinnan kaupungin visio on:

Hämeenlinna on elinvoimainen,
turvallinen ja aito kulttuurikaupunki
Suomen kasvukäytävällä.

Jos tarkastelen tuota visiota ja mietin, mitä pitää tehdä sen saavuttamiseksi, niin olen ihmeissäni. Hämeenlinna on sijaintinsa vuoksi kasvukäytävällä. Tältä osin visio on jo toteutettu. Tekoja ei tarvittu. Hämeenlinna on käsittääkseni hyvinkin turvallinen kaupunki kuten myös aito kulttuurikaupunki, ollut jo pitkään. Tältä osin taas rasti ruutuun.

Kysymys siitä onko Hämeenlinna elinvoimainen onkin mutkikkaampi kysymys. Mutta periaatteessa, vaikka kaupunki ei ole kaikkein vetovoimaisempia, yritykset ja kuntalaiset vähintäänkin tulevat toimeen kunnassa. Koska elinvoimaisuus on kaikkiaan kompleksinen kysymys jättäisin sen tuossa tarkentamattomassa muodossa visiosta pois tai toteaisin, että koska mitään erityistä hätää ei ole, niin rasti siihenkin ruutuun.

Kas näin valtakunnassa tai ainakin Hämeenlinnassa visio on jo saavutettu. Mitään strategiaa ei tarvita!

Siis voisiko joku ystävällisesti kertoa, miten tuo visio pitää lukea, jotta siinä olisi jotain konkreettista tavoiteltavaa ja ponnistelua vaativaa. Mielelläni seuraisin sellaisen vision toteutumista,  missä olisi joitain selkeitä, mitattavia, tavoitteita.

Visiossa voisi olla näkyvissä vaikkapa, että vuonna 2020 Hämeenlinnan ”BKT” on vaikka x€/asukas, kunnallisveroprosentti on x% tai kaupungin velka on x€/asukas. Turvallisuuttakin voisi varmaan visioida vaikka katuturvallisuuden kautta ja toleranssiajattelun kautta. Siten vuonna 2020 Hämeenlinnassa olisi x määrä onnettomuuksia ja että turvallisuusepäkohdat korjataan ilmoituksesta x tunnin kuluessa. Kulttuuria voisi mitata siten, että vuonna 2020 Kaupunki käyttää x€ kulttuuriin tai että kaupungissa kulttuuritapahtumiin osallistuu x asukasta täältä ja y asiakasta muualta. Kasvukäytävän kohdalla voisi visio olla myös jotain konkreettista, oli se sitten x kappaletta yrityksiä tai x määrä uusia kuntalaisia.

Toivon, että kukaan ei nyt hirttäytyisi kiinni yksityisajattelussani syntyneisiin vision konkretisointeihin. Sen sijaan olisi kiinnostava kuulla, mitä määrällisiä tavoitteita nyt kovin abstrakti Hämeenlinnan visio voisi pitää tai mahdollisesti jo pitää sisällään. Tavoitteita, joita voisi olla helppo seurata.

Kunnallisvaalien lähestyessä olisi myös mukava kuulla, mitä määrällisiä tavoitteita ehdokkailla on suhteessa kaupungin visioon vai onko visio jo toteutunut, kuten ennakoin?

 

4 kommenttia artikkeliin “Hämeenlinnan visio?”
 1. kuningasjätkä sanoo:

  Mitäpä jos nappaisitte sen Guggenheimin Helsinkiläisten nenän edestä ja rahoittaisitten sitä ennemmin kuin tyhjää toriparkkia?

 2. Seppo Koskenranta sanoo:

  Erittäin hieno ja oivaltava kirjoitus. Vaikka Hämeenlinnan kaupungin virastojen käytävillä pyörii toinen toistaan kalliimpia konsultteja ja visiokin on varmaan tehty konsultin ohjauksella, niin vision perimmäinen tarkoitus on konsultille ja Hämeenlinnan johdolle jäänyt tyhjäksi fraasiksi ilman että sitä olisi oikeastaan ymmärretty.
  Muutenkin toiminnan suunnittelu on kaupungissa hakusessa. Kun kaupungin talous vuosi toisensa jälkeen sakkaa yhä pahemmin, on vastuuhenkilöillä Vekka-Rautio-Kiemunki tapana tehdä ” 5 vuoden talouden tasapainoitusohjelma” Samanlainen ohjelma on Vekka-Kiemunki kaksikon johdolla tehty sairaanhoitopiirissä. Mitä ohjelmalle tehdään? Se laitetaan kansioon, jonka selässä lukee: talouden tasapainoitusohjelmat. Tämä kansio avataan seuraavan kerran vuoden kuluttua, kun talous on vielä kurjemmassa kunnossa ja tarvitaan uutta ” tasapainoitusohjelmaa” Hoplaa !

 3. Susanna sanoo:

  Mahdottoman hyvä kirjoitus!

  Ehkä meillä visio on sitä, että saadaan muut uskomaan siihen. Uskomisen perusteet voivat olla moninaisia. Joskus voivat perustua jopa faktoihin.

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Vilkalta mainiota pohdiskelua. Minään ihmeellisenä kulttuurikaupunkin tätä en kuitenkaan osaa pitää. Täällä ratsastetaan Sibeliuksen syntymäkaupungilla, so what. Musiikillisesti Lahtea pidetään Sibeliuskaupunkina. Muu kulttuuritarjonat on keskitasoa Suomen kaupunkien joukossa, ellei oteta lukuun lukuisia kesäteattereita. Muuten Vilkan kirjoitus on enemmän kuin asiaa.

css.php