Mitä kertoa Hämeenlinnasta?

Muutaman vuoden ajan olen hämeenlinnalaistunut ja sitä myöden joutunut aika ajoin vastaamaan kysymykseen kannattaisiko Hämeenlinnaan muuttaa.
Aikoinaan itse olin päättämässä hyvinkin vapaasti, mihin Suomessa muuttaisi. Hämeenlinna vei silloin voiton. Perusteet olivat hyvät kulkuyhteydet koko eteläiseen Suomeen työn vuoksi, palveluiden läheisyys ja inhimillisyys niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella sekä Hämeenlinnan historia ja luonto ja ehkä vähän uinahtanut tunnelma.
Kysyjille olen kertonut nuo omat perusteeni, mutta samalla olen alkanut epäillä niiden ajankohtaisuutta. Rauhallinen nukkumalähiöajatus ei varmaan riitä pitämään Hämeenlinnaa elinvoimaisena kaupunkina eikä edes houkuta kaikkia.
Hämeenlinnan kuten muidenkaan kaupunkien mainosjargonit eivät puhuttele muuttohaluisia vaan enemmän, miten kaupungissa asuminen koetaan.
Olen kovin kiitollinen, jos joku vastaisi otsikkoni kysymykseen tavalla, jossa olisi mukana eletty ja koettu Hämeenlinna – myös säröineen.

6 kommenttia artikkeliin “Mitä kertoa Hämeenlinnasta?”
 1. Olavi Romppanen sanoo:

  Trevehdys

  Olen itse ollut kirjoilla Hämeenlinnassa vuodesta 2000 ja viihtynyt täällä näihin päiviin mainiosti. Historia, linna ja vanhat puutalokorttelit antavat kaupungille juurevuutta, jota ei monesta muusta radanvarsi- paikkakunnsta tapaa. Aulanko tietysti veheriöine luontoineen kruunaa kaiken.

  Viime vuosien valtava puuhastelu paikkakunnalla on pikku hiljaa kuitenkin alkanut närästää ja erityisesti huimapäinen riskinotto, joka nielee verovaroistamme miljoonia toisensa perään. Tämä taas tietää sitä että palvelurakenne natisee liitoksissaan.

  Kannatan kaupungin kehittämistä, mutta tällaiset suurhankkeet eivät ole realistisella pohjalla meidän pienessä sisämaan kaupungissamme. Asukkaita haluttaisiin lapiolla lisää, mutta kun niitä ei nyt oikein tule edes pikkulusikallakaan, enkä usko että näillä huimapäisillä hankkeilla on siihen juurikaan vaikutusta semminkin kun näyttää että ne kaatuvat yksi kerrallaan.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Jos rehellinen haluat olla. Kalliit asunnot, kohoavat verot, jatkuvasti huononevat palvelut. Asukkaiden aistittavissa kehitys jo vuosia (ellei usko valta-akselin poliittiseen hypetykseen), päättäjäeliitti elää ja on elänyt ”pää pusikossa” haluamatta tosiasioita tunnusta. No onhan kauniit maisemat, Ahvenisto, Aulanko, Moottorirata, puhtaat vesistöt, vilkas kulttuurielämä (Verkatehdas). Liitoskunnissa myös vilkasta toimintaa, varsinkin kesäisin ja mitkä maisemat (myös asunnot edullisia-kulkuyhteydet kirkolle heikot). Maailmantähtiä pääsee kuulemaan ainutlaatuiseen tapahtumapuistoon ensikesästä, varma lupaus on. Maitoa ja muuta ”rompetta” voi kohtpuoliin ostaa moottoritien päältä (makeeta). Joten puolia ja ”puolia” on, niin kuin kaikkialla. Meinas unehtua: pysäköinti maksullista lähes kaikkialla, jos haluaa keskustan palveluihin, se on kaupungin strategia, kai ainoa.

 3. Lauri Kivimäki sanoo:

  Helsingin Sanomien jutussa tänään, eräs kokoomuspoliitikko sanoo: ”HPK on Hämeenlinnan brändi ja käyntikortti”, että silleen. Jos muuta hyvää ei löydy, niin heikoilla ollaan. Ainakin minulle HPK on vain yksi SM-liigan jääkiekkojoukkue. Sen merkitystä on aina yliarvioitu. Luulenpa, että harva asukas tai yritys muuttaa alueelle sen takia. Parempaa tulisi kehittää.

 4. riitta.nyqvist sanoo:

  Tervehdys!
  Olin jokunen vuosi sitten proggiksessa Hesan Matkailumessuilla.
  Siellä tehty kysely osoitti mielenkiinnon kohteet Hämeessä
  Luonto 18,5%
  Nähtävyydet n. 15%
  Elämysmatkailu n. 14%
  Ostosm. 6,60% (Iittala nosti prossaa)
  Urheilu 6%
  Viihde 5,5%
  Kongressi- ja kokouskohteena tuotti vain vaivaiset 2%.
  Tuskinpa ko. järjestys kovasti tuosta on muuttunut v. 2014.
  Riitta

 5. Erkki Strömberg sanoo:

  Mervi Käki oli huolissaan kun Hämeenlinnaa ei tunneta muualla Suomessa.
  Tämänpäiväinen Hesari toi taas julki Hämeenlinnaa sen omassa sarjassaan.
  Kolme kauppakeskusta viikonloppuna avattu Suomessa, kävijöita Hämeenlinnassa vähiten mutta silti sieltä uutisoitiin ruuhkasta juoksemisista ja loukkaantumisista.
  Täällä ei osata edes kauppakeskusta avata niin jotta se välittyisi positiivisena uutisena maailmalle.
  Minkähän takia?

  • Antti Sulonen sanoo:

   Pariskunta tulee siihen johtopäätökseen, ettei sellaista ihmettä enää tulekaan, jota he varta vasten lähtisivät katsomaan.

   Kovasti minä ihmettelen. Tuo edellä oleva lause on ajalta, jolloin todella on ollut ihmeitäkin, mutta nykypäivänä juostaan kauppakeskusten perässä, kuin ne olisivat jotain erikoista.

   Olivat muuten aikoinaan aika paljon edellä nykyaikaa. Ymmärsivät elämän päälle.

css.php